Julebaksten er startet

Hos meg er julebaksten godt i gang.

Copyright: Strikkekjerring

I dag har jeg trillet ut og stekt godt og vel 250 vannkringler på jobb.

De havner nok ikke i våre mager, siden de nok forsvinner på julemessa til helga,

så jeg må nok bake flere runder hvis det skal bli i boksene hjemme også.

Visste du at vannkringler har opptil ett år holdbarhet??

Kringler har visstnok fått fasongen sin fordi den skulle symbolisere barnas bønn fra den tiden armene ble krysset foran brystet i bønnesituasjonen, i stedet for å folde hender slik det blir gjort i dag.

Kringler er også mye brukt som belønning og som et symbol på lykkeønskninger.

Vannkringler har også blitt kalt Bergenskringler her i Nordland.

Det er nok fordi at de reiste fra Nordland til Bergen med fisk og i retur hadde de med seg andre varer, blant annet kringler.

Trolig kom tradisjonen med kringler til Bergen via tyske eller nederlandske kjøpmenn som holdt til på Bryggen.

Muligens er den sprø, tyske kringlen pretzel forløperen til vannkringlen.

Jeg har faktisk bakt pretzel en gang.

De er saltere og litt større, men gode de også.

Vannkringler passer veldig fint til spekemat og som tilbehør til suppe eller lapskaus, men aller mest bruker vi dem med smør og ost på.

Det er veldig viktig at man har lang tålmodighet og triller dem tynne nok.

Hvis ikke blir de ikke sprø.

Hvis du har lyst til å prøve, så sett gjerne resten av huset i gang med å hjelpe til å trille kringler.

Du kan jo også gå for å halvere oppskriften og lage litt færre hvis du vil, men når du først er i gang, kan du like gjerne lage mange siden holdbarheten er så lang.

Her i huset holder de aldri lenge, siden alle her er veldig glade i dem. Særlig Musikermannen, he, he..

Oppskriften til mine er gammel og du finner den

 

HER

Jeg er også i gang med annen bakst, men der må jeg nok ta bilder og fremgangsmåte en annen dag.

Jeg baker mye til jul.

Både hjemme og på jobb.

Det er slett ikke for tidlig å starte å bake, men jeg foretrekker å bake det som kan legges i fryseren eller som har veldig lang holdbarhet nå.

Det som skal ligge i kakebokser venter jeg helst litt med.

Jeg har gjerne store planer om alt jeg skal rekke å bake, men må hvert år innse at jeg ikke rekker halvparten av planene, he, he..

Det er jo også mye annet som skal gjøres før jul.

Likevel blir det rikelig i kakeboksene til slutt, selv om jeg ikke får prøvd ut alle sortene jeg kunne hatt lyst til.

I år som i fjor skal vi jo ut på litt juleturne, så da ryker det jo også en del bakedager.

Jeg ser at dagene frem til jul er godt oppfylt med gjøremål, så det ser absolutt ut til å bli en tradisjonelt travel førjulstid hos oss.

Same procedure as last year, hi, hi…

 

HA EN KRINGLEFIN KVELD!!

FØLG MEG GJERNE HER:

FACEBOOK: Strikkekjerring

INSTAGRAM: Strikkekjerring.blogg.no

 

 

 

8 kommentarer
    1. Har og begynt med julebaksten. Stekte flatbrød i går. Har lyst til å prøve vannkringler. Mener vi bakte de i fjor. Fikk lyst til å prøve å lage petzel. Hm, nå fikk jeg noe å tenke på.

      1. I skikkelig god rute i år altså.🤗👌🏻
        Det er koselig å bake når man har litt tid til det.🤗
        Flatbrød holder seg jo også kjempelenge og hjemmebakt er best.🤩

    2. Neste gang du baker kringler, kan du kansje veie hvor mye deig det går i 1 kringle og redigere det inn i oppskriften? Jeg sliter alltid med å finne riktig størrelse på deigemner. Har begynt å veie og notere når jeg finner riktig størrelse. Jeg er over 50 og har bakt en del, men sånne kryptiske passelig stort emne, mel til passe deig ,litt smør klarer jeg fortsatt ikke å tyde😅

      1. Veldig godt tips!🤗👌🏻
        Jeg har ikke veid dem, men det kan jeg prøve å gjøre.👌🏻
        Jeg pleier å dele opp i rundstykkestørrelse først og så dele dem videre i ca 5 små biter til kringler.🤗

    3. du er flink mslike kringler smaker goodt ja :=) jeg har alltid begynt med julebaksten etter 9 november ,men siiden jeg har hatt forkjølelse og hoster ennå er jeg ikke i gang i åår ,men det blir ikke så mye her for det blir mindre spist en det ble tidligere

      1. Jeg kan tenke meg at julebaksten gikk godt unna når du hadde alle ungene hjemme.😅
        Riktig god bedring!🥰

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg