Rødsei og garnfarging

På kjøkkenet vårt er det et merkelig sammensurium av lukter.

Copyright: Strikkekjerring

Musikermannen har kuttet opp Rødsei, som nå ligger til vanning før det skal kokes til middag i dag.

Jeg holder på med plantefarging og det lukter skog fra grytene mine.

Hva er så rødsei?

Rødseien er sei som er lagt i tønner med lite salt.

Her bruker man fersk, ubløgget fisk hvor hodet er skjært vekk og fisken blir delt på midten langs ryggbeinet.

I tønna er det viktig at det skal være med fiskeblod og innhold fra mage/tarm.

Tønna settes til lagring i minimum 1 år og fisken gjennomgår en form for fermentering.

Mange bruker i dag plasttønner eller kar til å lagre fisken i.

Dette er fantastisk mat med tilbehør som stekt bacon, poteter, gulrotstuing og smør.

Copyright: Strikkekjerring

Jeg har her forberedt mer garnfarging og har satt krapp i bløtt.

Krappen har jeg kjøpt ferdig, så det er ikke noe jeg har sanket selv. Ved siden av ser dere en pose med alun, som jeg skal bruke til beising.

I går kveld farget jeg med lav og jeg har latt garnet ligge i fargesuppa til avkjøling over natten.

Jeg skal nå begynne å skylle ut garnet.

Det ser ikke ut til at fargen ble så spennende som jeg hadde håpet, men jeg kan helt sikkert bruke det sammen med en sterkere farge.

Copyright: Strikkekjerring

Her har jeg også en pose med steinlav, som jeg sanket i høst.

Steinlaven trenger ikke beising og gir en nydelig rødbrun farge.

Jeg tenker at jeg skal finne litt mer av den før jeg farger.

Husk at når du sanker, ta bare litt på hvert sted. Ikke ta alt, men bare litt på hvert sted.

Lav har ca 7 års voksetid, så det vil ta lang tid før det kommer nytt lav og vi skal fare fint med naturen og ikke la det vises at vi har vært der.

Copyright: Strikkekjerring

Steinlav har jeg farget med før, men kongler har jeg ikke prøvd.

Jeg har sanket en liten pose med det også, men jeg må veie og se om det er nok til 100 gram garn.

Jeg skal vise fram senere det jeg har farget.

Men først skal jeg bake kaker for i kveld er det strikkekafe med garnbytte.

Jeg gleder meg!

Det er utrolig spennende å bytte bort garn og pakke opp og se hva man har fått i bytte.

 

HA EN STRÅLENDE TIRSDAG!!

 

Følg meg gjerne her: Strikkekjerring

 

6 kommentarer
      1. Nei, det er nok mest vanlig her i Nord-Norge.
        Veldig god mat som faktisk ble stoppet av mattilsynet en stund.
        Men de skjønte etter hvert at det ikke var skadelig og en naturlig prosess.
        Kos deg masse i dag! 🙂

    1. Vi hadde rødsei tel middag i går,veldig godt,har også prøvd meg på garnfarging,spennende å se hva resultatet blir alt utifra hva du har i gryten,fin tirsdag tel dokk på Ågskaret.

      1. Ja, det er god mat!
        Garnfarging er veldig artig og hver vår får jeg alltid lyst til å begynne å sanke planter og farge.
        Ønsker deg en fin kvinnedag! 🙂

    2. Veldig spennende å følge med på garnfarginga du holder på med. Gleder meg til å få se resultatet. <3
      Ha en strålende flott dag.

      1. Ja, det er morsomt å farge garn.
        Gleder meg til det blir litt mer vår, så jeg kan sanke mer materiale.
        En flott kvinnedag ønskes deg! 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg