Hvor er alle kokkene??

Reklame | Egen bedrift.

Etter 2 år med pandemi og voldsomt mange som har vært permittert, skulle man kanskje tro at det skulle være lett å få tak i arbeidsfolk.

Copyright: Strikkekjerring

Men slik har det ikke blitt.

Erna Solberg oppfordret alle som var permitterte om å søke på nye jobber.

Jeg kjente at jeg skar tenner når jeg hørte på henne.

Hvor lurt var det å si det?

Det førte til at når det var behov for de som var permitterte, så var de ikke der lengre.

Copyright: Strikkekjerring

Vi har prøvd i 1.5 år å få tak i mer bemanning, uten å lykkes.

Vi har bygd opp et sted hvor vi har arbeidsplasser, men ikke mennesker som kan jobbe der.

I fjor var vi fremdeles i en pandemi og vi fikk heller ikke da tak i bemanning for sommersesongen.

Vi tak i skoleungdommer som var 13-15 år gamle og flinkere ungdommer til å jobbe skal du lete lenge etter!

De var helt fantastiske!

Men vi trenger noen som også er fylt 18 eller 20 år, som kan lage mat og servere alkohol.

Løsningen i fjor ble at vi begge jobbet 14-timers dager i 4 måneder i strekk, uten 1 dag fri.

Det blir over 250 % stilling det!

Ellers i året jobber vi 100-150 % og i høysesonger som jul, påske o.l betydelig mer.

Det er det ingen som klarer i lengden.

Disse 6 årene har vi også bygd om skolen til det den er nå, med både restaurant, overnattingsrom, camping og butikker, samtidig som vi har holdt åpent.

Så hvor har kokkene tatt veien?

Copyright: Strikkekjerring

Litt av svaret er at de har fått seg andre jobber, men en stor del av svaret er at det er dårlig rekruttering.

I tillegg gir en kokk seg i gjennomsnitt når han er 27 år. Da finner han seg noe annet å gjøre.

Det er ikke tvil om at det er et tøft yrke med høyt arbeidspress, tempo og stress, i tillegg til ubekvemme arbeidstider.

Likevel er det mange som elsker yrket sitt og kunne ikke drømt om å jobbe med noe annet enn å lage mat og de liker at benken er full av ordrer.

Hos oss er det også høyt tempo i sommersesongen, men vi smiler og koser oss på jobb, mens det surrer rundt ørene våre av stemmene fra turistene og klirring av glass og bestikk mens folk koser seg med maten sin.

Hos oss er det en lett stemning og det er strengt forbudt å kjefte eller snakke stygt til andre inne på kjøkkenet, uansett om noen gjør en feil eller noe uforutsett skjer.

Det er sånn det er å jobbe på et kjøkken, så det må man løse uten rop og skrik.

I vår kommune og området rundt, mangles det enormt med arbeidstakere, både i reiseliv, helsevesen, barnehage, lærere, i byggebransjen, industrien , butikker og kommunale stillinger.

Alle kniver om arbeidstakerne, så de som kan tilby de beste betingelsene og lønna er vinnerne.

Naturlig nok.

En del av disse jobbene er ikke de best betalte og innen restaurantbransjen er det også et tak på hvor mye lønn det kan betales, for det er ikke mulig å skru opp prisene på maten mer.

De fleste i denne bransjen har gått med underskudd disse 2 årene med pandemi og det underskuddet må betales.

Det må betales i form av overskudd de neste årene og eventuelt egeninnsats/dugnad fra driverne.

Driverne har allerede gått i 2 år og hos mange jobbet dugnad for å berge bedriften og gjerne, som oss, jobbet dobbelt uten ekstra betaling eller gått uten lønn for å få hjulene til å gå rundt.

Ved en sunn bedriftsstyring, vil det i gjennomsnitt ta 5 år å få en slik bedrift opp i 0 igjen.

Da vil det altså ta totalt 7 år fra pandemien startet til man er tilbake der man var før pandemien.

Men, i mellomtiden trengs det arbeidsfolk.

En annen grunn er at det i disse bransjene har vært brukt mye arbeidskraft fra andre land.

Da pandemien startet, dro de hjem til sitt eget land.

I løpet av en pandemi skjer det mye. Mange av disse arbeidstakerne har fått seg jobber i hjemlandet og i mange land er lønningene steget og det er lettere å få seg jobber der de er.

Da er det ganske så naturlig at de blir i hjemlandet sitt sammen med familien sin. Det ville vel de fleste gjort?

Nå får vi håpe det ordner seg for de fleste før turistsesongen virkelig starter.

For vår del ser det ikke lyst ut, men vi håper enda på en løsning.

Så kjenner du en kokk og en servitør som har lyst til å jobbe på vakre Helgeland i en 50-talls diner, så skrik ut!

 

EN NYDELIG LØRDAG ØNSKES DEG!!

 

Følg meg gjerne her: Strikkekjerring

 

18 kommentarer
    1. Ja hvor er de?! Håper det kommer kokker tiil dere 🙂

      Det ser ut til å være et veldig koselig å fint sted der – og håper en dag å stikke innom dere!

      GOd lørdag 🙂

    2. Jeg beundrer dere på hvordan dere får det til og at du også får tid til så mye annet som håndarbeid og blogging osv.
      Håper det melder seg kokker til dere:)
      Lykke til:)

    3. Så koselig det ser ut. 😀
      Og for en jobb dere gjør og har gjort. 👏
      Håper virkelig at det ordner seg med arbeidskraft for det er tungt å jobbe så mye samme hvor godt man trives med det. Går ikke i lengden.
      Beundringsverdig! 🥰

      1. Ja, vi har det kjempefint.😊
        Masse koselige gjester har vi også.
        Men arbeidskraft må vi ha.😊
        En flott lørdag ønskes deg.🌹

      1. Ja, det er merkelige greier, men her i området er det helt håpløst å få tak i arbeidsfolk, men vi krysser fingrene.🤗En fin lørdag ønskes deg.😊

    4. De har rømt, ser det i Oslo også, utrolig mange ufaglærte som jobber der og kan ikke mikse en drink en gang..
      Hvordan dere skal få ta i folk blir jo et under, når Oslo og Fredrikstad sliter!
      Men dere har vært flinke, men rykket tilbake til start! Dere får markedsføre litt i media, Facebook, blogg, etc…

      1. Ikke sant? Det var det jeg fryktet, at det samme har skjedd i de store byene også.😅 Det er jammen ikke enkelt.🥺

    5. Jeg har hele tiden trodd at mange var arbeidssøkende nå som pandemien var “over”, men så hørte jeg på radioen i går at arbeidsledigheten har ikke vært så lav siden 2008. Allikevel er det jo noen der ute som trenger jobb. Det er jo fryktelig trist at det skal være så vanskelig å få arbeidskraft. Jeg kjenner dessverre ingen kokker, men kan godt dele innlegget ditt på facebook med spørsmål om noen kjenner noen som er interessert?

      Forresten, utrolig kul innredning – i like 🥰

      1. Tusen takk for det.🌹
        Ja, det er litt overraskende at det er så vanskelig å få tak i bemanning. Tror nok at mye av grunnen er at mange utenlandske arbeidstakere har reist hjem. Her i området er det veldig mange næringer i vekst, men for lite folk til å ta stillingene som står klare. En riktig fin lørdag til deg og takk så mye hvis du vil dele.🌹

      1. Vi klarer nok ikke det, så vi må ha hjelp fra andre. Mannen skal ryggopereres, så han klarer ikke så mye. Ha en riktig fin lørdag.🤗

    6. Åh, kjedelig at dere sliter med å få nok arbeidskraft. Stilig plass! Håper det dukker opp noen arbeidsivrige og dyktige folk til sommersesongen starter opp! 🙂

      1. Takk for det.🤩
        Vi krysser fingrene for at det fins flere kokker igjen som ikke allerede har jobb.🤗

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg