Havets rubin

Musikermannen har jo vært på havet en gang til denne uka.

Copyright: Strikkekjerring

Denne gang hadde han ønske om skomakerlaks, seilaks eller fattigmannslaks.

Kjært barn har mange navn heter det, men jeg kaller det heller for Havets Rubin.

De fleste kjøper dette ferdig på glass, men her produserer vi den selv.

Musikermannen er allergisk mot røyksyre, så her har vi forsøkt oss på en ny variant.

Først skal det skjæres filet av seien.

Så skal den tørrsaltes 1-2 døgn.

Så skyller du saltet godt av og så tørker du filetene godt.

Vi er så heldige at vi har masse einer rundt oss, så nå har vi røkt seifileten selv, i stedet for å bruke røyksyre.

Det har vi gjort ved å bruke et gammelt kjøleskap.

Nederst har vi brukt steiner som vi har satt oppå hverandre og satt en jerngryte oppi.

Copyright: Strikkekjerring

Så har vi skjært einer som vi har fyrt på, hengt fiskefileten over og lukket kjøleskapet godt igjen.

Vi har fyrt på nye einer totalt 5 ganger.

Så er det tid for å skjære fileten opp i små biter.

Jo tynnere, jo bedre, men jeg hadde ikke så god kniv hjemme, så det ble ikke så tynne skiver denne gangen.

Så kommer magien.

2 gram seilaksfarge røres ut i 1 liter vann og helles over fiskebitene.

Hvis du ikke har røkt dem slik vi har gjort her, kan du blande røyksyre fra flaske i sammen med seilaksfargen.

Rør litt rundt slik at fargen kommer godt til alle bitene.

Nå skal dette få stå kjølig til i morgen kveld og da heller man av vannet og lar fiskebitene renne av seg på en rist.

Da skal fiskebitene legges over på glass og så fyller man på med en nøytral olje, for eksempel soyaolje, til alle biter er dekket.

Da er Havets Rubin klar til å nytes på brødskiva.

Oppbevares i kjøleskap, men hvis du lager mye, bør du lage porsjoner og fryse dem uten olje.

Når de tas opp av fryseren, har du olje på dem.

Sei kan altså brukes på så utrolig mange måter, så får du tak i, så kan du prøve deg på å lage Havets Rubin.

 

HA EN FIN FREDAGSKVELD!!

FØLG MEG GJERNE HER:

FACEBOOK: Strikkekjerring

INSTAGRAM: Strikkekjerring.blogg.no

 

6 kommentarer
    1. Heimlaga seilaks er bare snadder, pappa brukte å lage det. De første gangene var resultatet så ymse før han fant rett blandingsforhold på sukker, salt og røyksyre. Sjokade og hapå ble glemt når det var seilaks i kjøleskapet.

      1. Ja, i dag kan man jo finne oppskrift på nett, men før i tida måtte man bare prøve seg fram.
        Det er kjempegodt pålegg. 🙂

      1. Den blir veldig god når man lager den selv og det er fint å kunne bruke fisk til mange forskjellige ting.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg