Forbannelsen

Jo eldre jeg blir, jo mer interessant synes jeg det er med historie og særlig lokalhistorie.

Copyright: Strikkekjerring

Dette minnesmerket står på Ureddplassen som er på grensen mellom Meløy og Gildeskål.

I dag har vi vært på Mimretime i Gildeskål hvor vi synger og spiller kjente og kjære sanger.

Men en del av det vi gjør, er også å lese historier.

Denne gang hadde jeg funnet en gammel historie fra Gildeskål.

Jeg skal fortelle dere noe veldig interessant etterpå, men aller først må du lese om denne forbannelsen som rammet en familie i Gildeskål.

 

Den forbannede slekt i Gildeskål.

1. pinsedag 1898 var Gildeskål gamle kirke åsted for en bemerkelsesverdig seanse. En nesten hundre år gammel bannlysning ble opphevet. Tilstede i kirken var daværende sogneprest i Gildeskål, prost Magelsen, og et hundretalls medlemmer av slekten Bruun. Alle var de etterkommere av sogneprest Hans Pedersen Bruun. Han var sogneprest i Gildeskål på slutten av 1700-tallet, og en gang i 1790 årene forbannet han sine egne barn og deres etterkommere i menighetens nærvær. Det var denne slektsforbannelsen prost Magelsen erklærte død og maktesløs hin pinsedag i 1898.
Det fremgår at sogneprest Hans Pedersen Bruun hadde megen sorg av sine barn. Han holdt forgjeves sine sønner på skole i Trondheim, men de ble ikke til annet enn bønder og fiskere i Gildeskål. Såvel sønnene som døtrene førte et åpenbart usedelig levnet. Det hjalp ikke det minste med faderlige formaninger. Den verbale tukt bet ikke på de forvorpne, det var som å skvette vann på gåsa. Til slutt gikk den fortvilte prestemann til det desperate skritt å nedkalle himmelens forbannelse over sitt vanartede avkom. Det skjedde på prestegårdstunet etter endt gudstjeneste og i hele menighetens påhør. Og den faderlige forbannelse så ut til å ha virket. Det gikk slekten ille i generasjonene som fulgte.
Sogneprest Bruun døde i 1804, og i de etterfølgende nødsår, ble hans betydelige formue redusert til intet. En av sønnene bodde på Mårnes og var gift med en bondepike. Ekteparet hadde to barn, men i nødsårene døde både de og foreldrene av sult. De ble alle begravet på samme dag for fattigvesenets regning. En annen av sønnene falt ned fra et fjell og slo seg ihjel. En av døtrene avlet i utukt et barn med med sin fars kapellan. Han døde senere i København i stor elendighet. Barnet, en datter, ble gift i Gildeskål, og etterlot seg flere etterkommere i små kår.
Alle sogneprest Bruuns sønner var gifte og levde som bønder i Gildeskål. Deres etterkommere, hvorav der er mange, har tildels vært dårlige personer, heter det i den gamle kallsboken. Det har sett ut som om den faderlige forbannelsen virkelig har hvilt over slekten, hvilket også dens medlemmer har hatt følelsen av.
Prost Magelsen skriver at enkelte av dem under tårer har betrodd ham, at intet nyttet for dem. Alt de foretok seg, gikk det galt med.
Etter samråd med biskopen bestemte Magelsen seg for å løse slekten fra forbannelsen i den treenige guds navn, og det foregikk på følgende måte:
Hin pinsedag hadde han underhånden anmodet alle medlemmer av Bruun-slekten om å bli tilbake på kirkestedet etter gudstjenesten. De samlet seg så i gamlekirken hvor sogneprest Bruuns likkiste og flere av hans slekts likkister sto i likkjelleren under koret. En del av slektens kvinner bar med seg grønne kranser som ble lagt på kistene. Så ble salmen ” i Jesu navn” sunget, hvoretter presten fra alteret holdt en kort tale til forsamlingen. Prost Magelsen fremholdt at sogneprest Bruun da han uttalte sin forbannelse i menighetens nærvær, hadde handlet som prest, og at han som sådan hadde villet øve menighetstukt overfor sine barn. Prost Magelsen sa videre at når Bruun som prest hadde uttalt forbannelsen, så dristet også han seg som prest å løse forbannelsen og lyse velsignelsen over de fremmøtte. Til slutt fremholdt han meget inntrengende at seremonien ikke måtte oppfattes som hekseri, og han formanet slekten til omvendelse og å arbeide iherdig for dens gjenreisning.
Etter prestens tale knelte slektens eldste rundt alterringen, mens de øvrige ble stående bak dem. Etter en kort bønn erklærte prost Magelsen i den treenige Guds navn forbannelsen for løst, slik at den lenger ikke skulle hvile som et trykk over slekten. Deretter lyste han Herrens velsignelse. Samværet i kirken ble deretter avsluttet med en takkesalme.
Det er mitt håb og min tro, at hvad jeg dristede mig til at gjøre, ikke har været uden betydning og velsignelse, eftersom det vitterlig har virket til lettelse for mange af slekten, skriver prost Magelsen i sin innberetning om bannløsningen i Gildeskål gamle kirke.
Noen år etterpå ble de 11 likkistene i likkjelleren under kirkekoret, som rommet de jordiske levningene av slekten Bruun, tatt ut og begravet i en fellesgrav på kirkegården. Denne graven er forlengst slettet, og ingen vet hvor de 11 nå hviler.

 

Denne historien her leste jeg i dag og dere kan bare ikke tro hva som skjedde.

Midt blant alle tilhørerne satt det faktisk en etterkommer etter denne slekta.

Hun var barnebarn til en av kvinnene som var blitt innkalt på kirkebakken for å løst forbannelsen som var kommet over deres slekt.

Etter konserten fikk vi oss en lengre prat med denne flotte damen, som fyller 90 år i år.

Hun er meget sprek og oppegående og kunne bekrefte at denne historien er helt sann og at det i ettertid ble ro i slekta og det gikk dem alle godt.

Hun kunne fortelle mye om hva som hadde skjedd hennes forgjengere og det var fryktelige tragedier med dødsfall og ulykker.

Hun hadde også mange andre svært interessante ting å fortelle, men de tenker jeg var av så privat karakter at de skal forbli hos meg, uten at jeg skal fortelle dem videre.

Jeg føler meg utrolig heldig som får lov til å reise rundt slik og bli kjent med så mange flotte mennesker som har så mye spennende å fortelle fra deres liv.

Tenk på hvor mye historie som kan gå tapt med alle disse bestemødrene og bestefedrene våre.

De har så mye å fortelle fra en tid vi bare har hørt om og det skulle vært skrevet ned mye, mye mer enn det blir gjort.

Særlig om hva kvinnene arbeidet med og hvordan de levde livene sine.

Der er det ofte skrevet ned altfor lite.

Lærdom gikk i arv, men mye av det er i ferd med å forsvinne siden samfunnet har endret seg mye og det ikke lenger er behov for å gjøre ting på “gammelmåten”.

I dag har det virkelig vært en flott dag og jeg har blitt flere historier fra en svunnen tid rikere.

Takk for det!

 

HA EN HISTORIERIK KVELD!!

FØLG MEG GJERNE HER:

FACEBOOK: Strikkekjerring

INSTAGRAM: Strikkekjerring.blogg.no

 

 

6 kommentarer

    1. Så godt at det ordnet seg til slutt. Er jo en spennende historie. Var vel verre før enn nå kan jeg tenke meg. Jeg har dypdykket ned i virkelighetens historie litt forandret. To bøker Skammens mødre og Tatt av sviket. Langt inne i bok 2 mellom alle gjøremål i huset. Varmt ute i dag med 19 grader. Men nå er det grått.

      1. Ja, de hadde mye å slite med våre forfedre.😨
        Høres ut som 2 spennende bøker de du holder på med.🤩👌🏻
        19 grader er jo rene hetebølgen, men vi skal visst få kjølt oss ned de neste dagene.😅

    2. Det er nok mye historie som forsvinner fordi vi yngre ikke tar oss tid til å lytte, samtidig som mange eldre synes de ikke har noe viktig å fortelle.

      1. Det har du rett i og det er fryktelig synd.
        De som er eldre enn oss har masse kunnskap og mye historier som vi trenger å vite om.😍

      1. Ja, du snakker om at det klaffet så godt.🤩 Det var veldig spennende å få høre om alt som hadde skjedd med den slekta.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg