Verdt sin vekt i GULL??

Dagen hos meg starter med brødbaking og kakebaking. Slike ting gjør jeg nesten på autopilot, så da får jeg tid til å tenke.

Copyright: Strikkekjerring

Vår bransje har vært rammet hardt under pandemien og ikke før verden er begynt å vende tilbake til en litt mer normal hverdag, er det nye og andre farer som truer.

Visste du forresten at det i gjennomsnitt vil ta ca 5 år for en kafe, restaurant, hotell o.l å komme på fote igjen etter pandemien?

Av de som har overlevd og ikke gått konkurs, har de fleste gått med underskudd.

Dette underskuddet må betales.

La oss si at en bedrift i løpet av disse 2 årene har gått med 1 million i underskudd, bare for å ta et tall.

De aller fleste hadde ikke en buffer å ta av, så hvis vi da er snille og sier at de startet med en buffer på kr 0 i egenkapital.

Da må denne millionen de har hatt i underskudd tjenes inn igjen.

Bransjen sliter enda, men hvis de er virkelig gode på økonomi og klarer å spare penger der de må, kan de kanskje klare å få 200 000 i overskudd de 5 neste årene. Først DA er de tilbake på null igjen. Etter 7 år!

Men nå er det kommet andre problemer i tillegg.

Copyright: Strikkekjerring

Først er det strømpriser, som har økt noe vannvittig!

Visste du at det bare er private husholdninger og bønder som får strømstøtte?

Bedrifter får ikke strømstøtte. De må betale den prisen strømmen koster. Uansett hvor høy den blir.

Så har du drivstoffpriser.

Det gjør at bedriften får høyere kostnader, både når de slev må ut og handle noe, levere noe eller få tilsendt noe, siden fraktkostnadene går opp.

Copyright: Strikkekjerring

Det nyeste nå er mangel på råvarer og økning av prisene på råvarer på grunn av krigen i Ukraina.

Hvis du leser denne saken: https://www.an.no/advarer-brodprisen-kan-ga-fra-30-til-100-kroner/s/5-4-1571299

ser du at ekspertene nå advarer om at brød kan stige pris fra 30 til 100 kr på kort tid.

Er det noen som kommer til å spise brød da?

Mens jeg nå står og baker brød, som vi bruker til overnattingsgjestene våre, tenker jeg på at det jeg baker nå er verdt sin vekt i gull.

Prisene på meieriprodukter og kjøtt vil nok også stige kraftig, siden bøndene nå har fått en vannvittig prisøkning på kunstgjødsel.

Mange andre råvarer har også steget enormt, så veldig mange varer og tjenester vil bli mye dyrere.

Vi har allerede merket prisøkning over hele linja hos de som leverer varer og tjenester til oss.

I tillegg har vi renteøkningen, som svir og kommer til å svi enda mer.

Nå må også lønna opp, men har de som driver i vår bransje råd til det?

Copyright: Strikkekjerring

Vil kundene gå ut og spise hvis prisen på en middag må økes noe vanvittig for å kunne dekke kostnadene?

Restauranter, barer, kafeer og hoteller har ingenting å gå på, så de blir nødt til å øke prisene etterhvert som alle disse faktorene spiller inn.

Selv om lønningene kommer til å øke i år, lurer jeg på om folk er villige til å betale det det koster for et brød, kaffe og rundstykke på en kafe eller å ta middagen ute?

Svaret har jeg ikke, men alle disse vurderingene må jeg som bedriftseier ta og jeg må hele tiden følge med på hva som skjer rundt oss, både i Norge og resten av verden, for det angår oss alle.

Den som (over)lever får se!

Hvis du lurer på hva som er av bakst på bildene mine, så er det Surdeigsbrød øverst.

Under der er det Grovbrød. Så kommer Valnøttbrød og til sist Aniskringler.

 

DE BESTE ØNSKER FOR DAGEN FRA EN TANKEFULL STRIKKEKJERRING!!

 

Følg meg gjerne her: Strikkekjerring

 

 

 

2 kommentarer
    1. Det er vanvittig hvordan det er blitt. Vi tok fastpris på strøm når vi så de vanvittige strømprisene sørpå. Nå nå er vi minstepensjonister og sparer der vi kan. Spiser sjelden ute, det er dyrt. Drivstoff, strøm og mat er høye, rentene på lån går opp. Er redd for at det blir mange som går konkurs dessverre om ikke regjeringen tar noen grep. Noe jeg tviler på at de gjør.

      1. Helt enig!
        Jeg tviler sterkt på at pensjonistene får den store lønnsøkningen dette året heller.
        Det svir og de fleste utgiftene som lån, strøm, drivstoff og mat er lite å spare på.
        Det er trist at mange knapt har råd til varme i husene sine og råd til å spise middag hver dag.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg